In Memoriam: Tobi Tobias (1938-2020)

Tobi Tobias menehtyi 13. helmikuuta pitkän sairauden jälkeen. Hän jättää jälkeensä aviomiehensä Irwinin, lapsensa Johnin ja Annen sekä neljä lastenlasta. Nuo ovat synkkiä sanoja, toisin kuin ne, jotka yleensä tulevat mieleeni, kun ajattelen Tobia ja hänen vuosikymmeniä kirjoittamaansa ihanaa, valaisevaa tanssikritiikkiä. Olen juuri lukenut uudelleen ihastuneena joitakin hänen artsjournal.com-blogiinsa vuosina 2002-2013 lokakuun loppuun kirjoittamiaan kirjoituksia. Monien tanssikirjailijoiden tavoin Tobi tuli tunnetuksi, kun tanssin ala alkoi kukoistaa, vähän sen jälkeen, kun presidentti Lyndon Johnson perusti vuonna 1965 National Endowment for the Arts -rahaston ja koreografit saivat ensimmäistä kertaa valtion rahoitusta. Kun kävi ilmi, että tanssi ansaitsi – ja tarvitsi – valistunutta kritiikkiä, NEA auttoi mahdollistamaan sen, että tanssikriitikot eri puolilta Yhdysvaltoja (ja jotkut ulkomailta) saattoivat osallistua kesätyöpajoihin joko itä- tai länsirannikolla. Tobi oli mukana perustamassa tanssikriitikkojen yhdistystä ja elintärkeä niiden joukossa, jotka työskentelivät rahoituksen hankkimiseksi ja sen vuotuisten konferenssien suunnittelemiseksi. Kuka olisi arvannut, että me kriitikot – jotka usein saimme niukasti tai emme lainkaan palkkaa – voisimme muodostaa yhteisön?

Ja hän kirjoitti ja kirjoitti ja kirjoitti. New York Magazine julkaisi hänen arvostelujaan yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän kirjoitti Dance Magazine -lehteen ja toimitti sen kritiikkejä lähes kymmenen vuoden ajan. Hän kirjoitti arvosteluja Bloomberg Newsille ja Village Voicelle ennen kuin hän alkoi kirjoittaa Arts Journaliin. hän kirjoitti ihmeellisen hyvin muodista, vaikka vasta äidiksi tultuani tajusin, että samalla kun Tobi kasvatti jälkikasvuaan, hän kirjoitti kymmeniä lastenkirjoja. Hän lahjoitti pojalleni Tobylle joukon niistä.

Hänen Arts Journal -blogissaan oli myös hänen “henkilökohtaisia hemmottelujaan”. Kun luin uudelleen nokkelan “Pick-Up Danish” -nimisen blogin, ihmettelen jälleen kerran, että newyorkilainen Tobi Tobias – joka oli matkustanut Tanskaan Tanskan kuninkaallisen baletin Bournonville-festivaaleille vuonna 1979 – vieraili Kööpenhaminassa useita kertoja, laati suullisen historian August Bournonvillen1800-luvun balettien taustalla olevasta tekniikasta ja koulutuksesta, oppi paljon tanskaa ja sai Tanskan kuningattarelta Margrete II:lta ritarin arvon.

Tämä tarkoittaa ehkä sitä, että minun olisi pitänyt jo kauan sitten tervehtiä häntä polvillani. Nyt teen niin muista syistä: hänen tukensa, hänen toveruutensa ja hänen kirjoituksensa vuoksi.