Tanssi J.S. Bachin kanssa

Pam Tanowitz + Simone Dinnerstein Uusi teos Goldbergin muunnelmia varten. Vasemmalta: Christine Flores, Netta Yerushalmy, Simone Dinnerstein, Jason Collins ja Maile Okamura. Kuva: M: Erin Baiano

Tarinan mukaan kreivi Hermann Carl von Keyserlinkillä oli vaikeuksia nukkua öisin 1700-luvun Leipzigissa. Niinpä ystävällinen Johann Sebastian Bach sävelsi cembalolle kolmekymmentä variaatiota, joita hänen varhaiskypsä ja lahjakas oppilaansa, 14-vuotias Johann Gottheim Goldberg saattoi soittaa yöllä unettomuuden lievittämiseksi. On vaikea kuvitella, että Bachin Goldbergin muunnelmat auttaisivat ketään nukkumaan, sillä musiikki on vain satunnaisesti rauhoittavaa. Nuotit aaltoilevat, ryöppyilevät, juoksevat taaksepäin, jahtaavat toisiaan läpi musiikillisen metsän.

New Work for Goldberg Variations, koreografi Pam Tanowitzin ja pianisti Simone Dinnersteinin vuonna 2017 tekemä yhteistyö, on alusta alkaen vangitseva. Joyce-teatterin näyttämö on hämärä. Voit juuri ja juuri erottaa kuusi ihmistä, jotka seisovat pianon tumman rungon vieressä. Sitten näkee Dinnersteinin kädet, jotka alkavat soittaa Bachin seesteistä teemaa – aariaa, joka on rauhoittava kuin kehtolaulu. Vähitellen soittimen sisus alkaa hehkua.

Bachin Goldberg-muunnelmat, BMV 988, on ennenkin houkutellut koreografeja. Esimerkiksi Jerome Robbins teki samannimisen teoksensa New York City Balletille vuonna 1971 (Dinnerstein soitti musiikkia kompanjan vuoden 2016 esityksissä Pariisin oopperassa). Vuonna 1986 Steve Paxton käytti improvisaatiota huomattavassa soolossaan, jonka hän tanssi Glenn Gouldin kahteen Bachin teoksen äänitteeseen (1982 ja 1955). Stephen Petronion tanssija Nicholas Sciscione tutki Paxtonin materiaalin ensimmäisen puoliskon ja esitti Petronion Bloodlines-projektin kaudella 2016-2017 otteen Goldberg-muunnelmista (1986) Gouldin äänitteeseen. Dinnersteinin vuonna 2007 esittämä Bachin teos sai paljon kiitosta äänitealan “Best of” -listoilla ja oli Billboard Classical Chartin ykkönen.

Christine Flores (vas.), Melissa Toogood ja Simone Dinnerstein Goldbergin muunnelmien uudessa teoksessa. Kuva: J: Erin Baiano

Dinnerstein, joka oli kiinnostunut tanssista ja sen suhteesta musiikkiin, lähestyi Tanowitzia ja ehdotti, että he tekisivät yhteistyötä. Yhdessä Bachin kanssa he tekivät syvällisen, häkellyttävän kauniin tanssin, joka kestää ilman taukoa noin tunnin ja viisitoista minuuttia. Heillä oli tietenkin muitakin yhteistyökumppaneita: Davison Scandrett, joka suunnitteli valaistuksen ja visuaalisen suunnittelun, Reid Bartelme ja Harriet Jung, jotka suunnittelivat puvut, sekä esiintyjät: Jason Collins, Christine Flores, Lindsey Jones, Maile Okamura, Melissa Toogood ja Netta Yerushalmy. (Victor Lozano oli sairaana eikä voinut esiintyä.)

Simone Dinnersteinin ohi hyppäävät (vasemmalta oikealle): Netta Yerushalmy, Jason Collins ja (aiemmassa roolissa) Maggie Cloud. Istuvat lattialla: Melissa Toogood. Kuva: Melissa Toogood: Marina Levitskaya

Pukeutuneina läpikuultaviin tunikoihin ja housuihin, joista osassa on leveät pystyraitoja hillityissä väreissä, tanssijat etsiytyvät musiikkiin, eivät varsinaisesti mikkihiirimäisesti sen rytmiin, mutta liittyvät aina sen osa-alueisiin. He tulevat ja menevät, yhdistyvät ja erkanevat, he voivat ommella äänivirtaan kävelykuvion tai räjähtää johonkin monimutkaisempaan. Heidän suorat jalkansa ja teräväkärkiset varpaansa viiltävät ja pistävät ilmaa. Ne myös kiertävät, taivuttavat tai kallistavat vartaloaan, hyppivät, hyppivät, hyppivät, hyppivät, pyörivät, ryömivät, ryömivät kuin ravut, liukuvat alas lattialle istumaan, heiluttavat käsiään ja koskettavat hartioitaan käsillään muodostaakseen siipiä. Toogood pitää toista taivutettua jalkaa ylhäällä edessään ja pyörii hitaasti. He näyttävät tyylikkäiltä asiantuntijoilta, joita he ovat, mutta Tanowitzin koreografia ei kaihda sitä, että he välillä käsittelevät nykimistä, kömpelyyttä tai heikkoutta.

Välillä he kiertävät pianistia. Toisinaan yksi tai useampi niistä istuu ja katselee, miten hänen kätensä lentävät. Flores tunneloituu soittimen alle. Toisinaan joko Okamura tai Toogood pitää kiinni pianosta kuin se olisi luokkahuoneen tanko; Jones istuu selkä selkää vasten Dinnersteinin kanssa pianon penkillä ja yrittää vahvistaa jaloillaan muusikon käsien rytmejä.

Jason Collins ilmassa. Hänen takanaan (vasemmalta oikealle): Lindsey Jones, Simone Dinnerstein, Melissa Toogood, Netta Yerushalmy. Kuva: J: Erin Baiano

Tanssijat kulkevat kuvioita yleensä vakavasti, mutta vaikka he harvoin koskettavatkin toisiaan, he ovat lähes aina tietoisia toisistaan. Toisinaan he hymyilevät toverillisesti, toisinaan joku heistä vetää toista ylös lattialta. Kerran he pitävät toisiaan kädestä kiinni muodostaakseen ketjun, mutta muistaakseni vain kerran Collins nostaa yhden naisista. Kerran Flores tarttuu hänen käteensä, koska hän tarvitsee apua tasapainoillessaan yhdellä jalalla. Kerran Collins työntää Toogoodin pois näyttämöltä, mutta palatessaan hän saa tämän tanssiasentoon muutamaksi sekunniksi. Tanowitz saattaa kiinnostaa meitä yksittäinen tanssija, joka tutkii tilaa ja musiikkia, tai kaksi tanssijaa, jotka työskentelevät vastapainona, kun toinen tanssija spurttaa heidän takanaan, tai kaikki kuusi tanssijaa, jotka matkustavat yhdessä moitteettomassa unisonossa. Ja lisää. Henkilö on tuskin ehtinyt astua näyttämölle, kun hänen on poistuttava sieltä (näin käy Yerushalmyn kanssa useammin kuin kerran).

Bachin variaatiot eroavat toisistaan huomattavasti nopeudeltaan ja laadultaan, vaikka ne ovatkin riippuvaisia teemasta. On kuin kuulisi läheisen perheen jäsenten laulavan yhdessä, riitelevän, ehkä antavan puheenvuoron jollekin. Ja toisin kuin cembalon kaksi koskettimistoa, joille Bach sävelsi teoksensa, piano voi huokaista, puhua hiljaa, marssia, muuttua ankaraksi, laulaa ja omaksua minkä tahansa hienovaraisen tunnelman, jonka Dinnerstein jumaloi säveltäjän luomuksessa. Kolmestakymmenestä variaatiosta jotkut ovat lempeän suloisia, herttaisia, toiset taas ovat itsevarmoja, jopa kiivaita. Jotkut ottavat rauhassa, toiset kiirehtivät. Kahdeksan niistä on kanonisia, niiden kuviot jahtaavat toisiaan. Yksi on fuuga. Yhdessä on giguen ontuva pistemäinen rytmi. Viimeinen variaatio on quodlibet, jossa Bach (ehkä huimapäisenä maaliin pääsemisestä) jonglööraa fragmentteja useista kansansävelmistä (Bachin hyvin tunteva yleisö tiesi myös siihen liittyvät sanat: “Kaali ja nauriit ovat ajaneet minut pois, jos äitini olisi keittänyt lihaa, olisin päättänyt jäädä”).

Pianisti Simone Dinnersteinia ympäröivät tanssijat (vastapäivään vasemmalta): Meliss Toogood, Maile Okamura, Jason Collins, Christine Flores, Maggie Cloud (aiemmassa roolissa) ja Lindsey Jones. Kuva: J: Marina Levitskaya

Osa tanssijoista riisuu päällysvaatteensa New Work for Goldberg Variationsin edetessä, ja heidän muodokkaiden pukujensa kangas kiiltää. Teoksen puolivälissä Scandrettin valaistus alkaa myös tarjota variaatioita. Hän tekee sykloraamasta punaisen ja varjostaa sen siniseksi aivan huipulla. Hän kiinnittää Dinnersteinin alaspäin suuntautuvaan valonheittimeen oranssia sykkyrää vasten. Hän muuttaa tunnelman kultaiseksi ja valkaisee sen muutaman minuutin kuluttua hieman vihertävän valkoiseksi. (Kaikki nämä muutokset tapahtuvat tietenkin hienovaraisesti.)

Kun Bachin teema ilmestyy hitaasti uudelleen, kaikki hiljenee, myös Dinnersteinin ihmeelliset kädet. Ennen pitkää jokainen tanssija on saapunut lavalle, ja valot alkavat himmetä hyvin hitaasti. Kun pimeys on jo lähes kokonaan laskeutunut, näkee vielä muutaman sekunnin ajan nämä upeat ihmiset, jotka yhdistyvät vuosisatoja vanhojen äänien hiipumiseen.