Ballerinan seikkailut postmoderneissa maailmoissa

Sarah Mearns Martha Grahamin teoksessa Ekstasis . Kuva: Grace Kathryn Landefeld

Ei olisi täysin reilua kutsua Sara Mearnsiä luonnonvoimaksi, kun otetaan huomioon hänen kurinalaisuutensa, hänen taitonsa New York City Balletin ensitanssijana ja hänen kiinnostuksensa uusien mahdollisuuksien tutkimiseen. Nähtyäni hänen esityksensä 14.-18. elokuuta Jacob’s Pillow’n Doris Duke Theaterissa olen kuitenkin kovasti kiusaantunut.

Ohjelman nimi on “Sara Mearns: Beyond Ballet” esittelee viisi teosta. Mielenkiintoista on, että vain yksi niistä on kokonaan miehen koreografioima: ote Christopher Williamsin valmisteilla olevasta teoksesta Daphnis and Chloe. Vielä mielenkiintoisempaa on se, että ohjelman kolmessa duetossa Mearns esiintyy yhdessä naisten kanssa: hänen NYCB-kollegansa ja ystävänsä Ashley Bouder, postmoderni tanssija-koreografi Jodi Melnick (toinen hyvä ystävä) ja Honji Wang, joka toimii yhdessä Sébastien Ramirezin kanssa Wang Ramirez Companyn ohjaajana ja koreografina.

Erityisen kiehtovaa on seurata Mearnsin esiintymistä melko lähietäisyydeltä Duken kaltaisessa black-box-teatterissa. Hän ei leiki yleisölle, ja hänen päässään tuntuu aina pyörivän jonkinlainen tarina. Tämä ominaisuus ei ole häiritsevä tai salaperäinen. Se tarkoittaa vain sitä, että hänen keskittymisensä ja liikkeidensä dynamiikka muuttuvat hienovaraisesti tanssiessa ja vetävät sinut mukaansa.

Sara Mearns Martha Grahamin teoksessa Ekstasis . Kuva: Christopher Duggan

Kuten totesin kirjoittaessani vuonna 2017 Virginie Mécènen uudelleensovituksesta Martha Grahamin vuoden 1933 Ekstasis-teoksesta, ei voi mitenkään tietää, kuinka paljon se muistuttaa alkuperäistä teosta, jonka Mécène (aikoinaan Grahamin ryhmän tanssija, nykyisin sen koulun ohjelmajohtaja) on tunnollisesti tutkinut. Soolo esitetään nyt Ramon Humetin Homenaje a Martha Graham -teoksesta (pianolle, sopraanolle, shakuhachille ja neljälle lyömäsoittimelle) peräisin olevan haikean “Interludi meditatiu VII” -kappaleen tahtiin. Kyseisen sviitin toisen osan sanat kuvaavat jotakin Mécènen tarkoituksesta:

“Kaikki muuttuu, ainoa totuus./ Aika kutsuu muutokseen,/ei muutu tahallaan./ Vain se, mikä muuttuu, pysyy.”

Mearns ilmestyy valolammikkoon, päällään pitkä putkimainen vaate, joka muistuttaa Grahamin vaatteita, hiukset ylöspäin nostettuna ja punottuna. Kun hän alkaa liikkua, hän silittää lyhyesti kättään toista lantiota pitkin, ja koreografia näyttääkin taivuttavan hänen vartaloaan kulmiin, lantio työntyy yhteen suuntaan, hartiat nojaavat toiseen. Silti hänen jokainen liikkeensä on harkittu, tutkiva, aivan kuin ekstaasi olisi aivan hänen ulottuvillaan. Pyörähdettyään tilan läpi hän palaa paikalleen, mikä vahvistaa kuvaa ajassa kadonneesta hahmosta.

Sara Mearns Christopher Williamsin otteessa Daphnis ja Chloé -teoksesta. Kuva: M. Daphne Daphne ja Daphne Daphne: Christopher Duggan

Toinen hänen esittämänsä soolo on Christopher Williamsin säveltämä, ja se on sävelletty otteeseen Maurice Ravelin vuonna 1912 ilmestyneestä teoksesta Daphnis ja Chloé (alun perin sävelletty Mihail Fokinen Serge Diagilevin Ballets Russes -balettia varten). Musiikki säestää Chloéa, kun hänet vanginneiden merirosvojen päällikkö käskee häntä tanssimaan. Reid Barthelmen ja Harriet Jungin suunnittelemissa puvuissa, jotka pyörivät Mearnsin ympärillä, kun hän pyörii näyttämön poikki, Chloe ojentaa joskus kätensä kuppiin, ikään kuin anoen vangitsijoitaan vapauttamaan hänet. Mutta hän myös vilkuilee ympärilleen tanssiessaan (ehkä toivoen pääsevänsä pakoon?). On hämmästyttävää, miten paljon Mearns onnistuu välittämään katkaisematta koreografian virtausta. Mike Faban valaistus (joka perustuu Serena Wongin suunnitelmaan) muuttaa taustan oranssista punaiseksi ja vaaleanpunaiseksi, pienentää sen siniseksi valokeilaksi ja muuttaa naisen rukoilevaksi siluetiksi. Odotan innolla Williamsin valmista työtä.

Liz Gerringin Duetto. Ashley Bouder (vas.) ja Sara Mearns. Kuva: Sara Mearns: Grace Kathryn Landefeld

Liz Gerringin tyylikkäästi jäsennelty Duet tarjoaa perimmäisen teeman: kaksi naista työskentelee vierekkäin, harvoin jos koskaan kosketellen, ja tavoittelevat erillisiä koreografisia säikeitä, jotka ajoittain sulautuvat yhteen tai kaikuvat toisiinsa. Säveltäjän ja äänitaiteilijan Michael J. Schumacherin säestyspisteet antavat Mearnsille ja Bouderille enemmänkin äänimaastoa kuin rytmistä maaperää, ja Carbone 38 pukee heidät houkutteleviin harjoitusasuihin.

Molemmat nähdään ensin vinosti meistä poispäin, ja kumpikin ojentaa yhden jalkansa korkeaan arabeskiin. Musiikki alkaa, mutta he liikkuvat yhdessä vain muutaman sekunnin ajan. Viileästi ja kauniisti he tutkivat omia kuvioitaan. Bouder saattaa esimerkiksi hypätä muutaman kerran ylöspäin jalat koukistettuina, kun taas Mearns kumartuu mieluummin äärimmäisen kauas taaksepäin. Pian he ovat kuitenkin taas vierekkäin, kumpikin nostaa jalkansa eteen ja kääntyy hitaasti muihin epävarmoihin tasapainoihin. Vain kerran he ottavat fyysisen kontaktin: Mearns vakauttaa itsensä asettamalla toisen kätensä Bouderin kumaralle selälle. He ovat erillään mutta tietoisia toisistaan, ja he pysyvät rauhallisina musiikin hermostuneisuuden ja häiriöiden keskellä. He istuvat lattialla ja katsovat toisiaan, kun valot himmenevät.

Jodi Melnick on tanssijana työskennellyt aikoinaan niinkin erilaisten taiteilijoiden kuin Twyla Tharpin ja Mihail Baryshnikovin kanssa, ja hän on koreografoinut monille muille ryhmille ja monien muiden kanssa. Mearnsin hän tapasi ehkä vuonna 2015 New Yorkin Pyhän Markuksen kirkossa sijaitsevassa Danspace Projectissa järjestetyssä yllättävässä koreografi-tanssija-sarjassa.
(Mearns oli saanut parikseen postmodernisti Rashaun Mitchellin ja Melnick New York City Balletin Sterling Hyltin; kaikki neljä tekivät yhteistyötä).

Sara Mearns (vas.) ja Jodi Melnick Melnickin Opulence into part 2 -teoksessa. Kuv: Christopher Duggan

Melnickin Opulence into part 2:ssa Mearns ja koreografi esiintyvät Kaye Voycen komeissa kuninkaansinisissä asuissa J.E.M.:n kanssa sekä lenkkareissa. Tei Blow’n äänisuunnittelussa (rummut Kid Millions, kitara Zach Lehrhoff) musiikki sekoittuu sanoihin, jotka kertovat, että harjoitukset ovat käynnissä. Ensimmäinen asia, jonka kuulemme, on kuitenkin paperin raivokas kolina – tai ehkä se on muovia (emme voi tietää, koska istumme pimeässä). Kun Faba tuo valot päälle, näemme, että Melnick yrittää levittää ja sitten kasata yhteen nurkkaan suuren, paisuvan sinisen muovilevyn.

Opulence into part 2:ssa, kuten Gerringin Duetossa, kaksi naista kulkevat usein eri polkuja ja näyttävät joskus mittaavan eleinään elinympäristönsä etäisyyksiä. Kerran he myös painautuvat yhteen, toisen etuosa toisen selkää vasten. He pysähtyvät usein. Mearns istuu ja katselee Melnickin tanssia. Kerran Melnick tarttuu Mearnsin käsivarteen ja nostaa sitä (hänhän on koreografi). He tanssivat ponnekkaasti yhdessä, niin hienovaraisesti erilaisina, ettei heidän yhteisäänensä ole tarkka. Jos tarkkailee Melnickiä tarkkaan, voi nähdä pienten impulssien kulkevan hänen kehossaan; Mearns on hieman epäsuorempi. He ovat kiehtovia yhdessä, ja teoksen edetessä he näyttävät nauttivan itsestään yhä enemmän.

Mukana on myös pieni vitsi. Tai ehkä se on ennustus. Osan 2 otsikko Opulence into part 2 paljastaa sen. Kun Mearns ja Melnick ovat poistumassa lavalta, kuusi Pillowin henkilökunnan jäsentä ja harjoittelijaa kävelee lavalle ja alkaa tanssia yksimielisesti rasittavaa, melko monimutkaista fraasia. Nämä ovat heidän nimensä: Akinyemi Blackshear, Sienna Jesurun, Lydia Murray, Annie Peterson, Madalyn Rupprecht, Izzi Wayner. He ovat lavalla vain muutaman sekunnin, joten heihin tuskin tutustuu. Mutta hei, ehkä näemme toisen osan jonain toisena kesänä. Tai sitten ei?

Sara Mearns (vas.) ja Honji Wang Wangin ja Sébastien Ramirezin teoksessa nro 1 . Kuva: Mearsin ja Mearsinin ykkösosasta (1.): Christopher Duggan

Tutustumme Company Wang Ramirezin No. 1:een Laurent Daufès’n ja Sébastien Ramirezin näyttävässä filmissä, jossa Mearns ja Honji Wang tanssivat Pillow’n Inside/Out-lavalla. Sitten Jacob’s Pillow’n tilaama ja siellä vuonna 2017 kantaesitetty live-teos alkaa varsin mystisesti. Talon valot ovat edelleen päällä, mutta Wang näkyy lavalla. Yrittääkö hän hiipiä pois?
Hän hermostuu, pysähtyy, ja koko teatteri muuttuu mustaksi. Kuulemme melua lavan takaa. Tapaturmaista? Kuka tietää.

Kun valot palaavat pienen tauon jälkeen, Wang on yksin näyttämöllä, yllään löysä pusero, pitkä, vaalea hame ja lenkkarit, jotka toisinaan vinkuvat lattiaa vasten. Kuulemme hieman musiikkia ja äänen, joka sanoo: “Halusin olla balettitanssija.” Hän on hermostunut, katselee ympärilleen, kun balettitanko liukuu maagisesti näyttämön yli omalla höyryllään (ilmeisesti). Hän rakastaa tätä tankoa hyvin kovasti ja hyväilee sitä, kun Mearns astuu sisään, laittaa käden sen päälle ja alkaa tehdä sitä pientä tendoa, jolla balettitunti saattaa alkaa. Hänellä on pujottelukengät jalassaan ja hänellä on tutu. Wang tasapainoilee tangon päällä vatsallaan saadakseen paremman näkymän ja tekee selväksi, ettei hän ole balettitanssija, nostamalla ensin toisen jalan ja sitten toisen jalan jalkojensa ollessa taivutettuina, ei terävinä.

Sara Mearns (vas.) ja Honji Wang numerossa 1 . Kuva: Mearn Wang (1.): Christopher Duggan

Tanko liukuu pois lavalta, ja naiset ryhtyvät tositoimiin. Joskus Wang toistaa sen, mitä Mearns tekee. Joskus hän tekee siitä oman versionsa. Hän myös tukee ja onnistuu olemaan Mearnsin tiellä hänen hankalissa tutkimuksissaan. Osoituksena voimastaan ja avuliaisuudestaan hän ottaa Mearnsin selkäänsä ja raahaa häntä mukanaan. Mearns ei hermostu. Jos Wang pyörii lattialla, hän astelee rauhallisesti edestakaisin hänen ylitseen. Naisten suhteessa on tiettyä suloisuutta, vaikka meille annetaan ymmärtää, että Wangille mikään ei ole helppoa ja että Mearns ei jätä mitään tekemättä.

Ohjelmassa esitellään paljon muutakin kuin Mearnsin ilmiömäinen taito tanssijana. Se paljastaa hänet uteliaana ja anteliaana yhteistyökumppanina – esiintyjänä, joka haluaa seikkailla hänelle uusilla poluilla, kun hän ottaa vapaata vaativasta päivätyöstään NYCB-tähtenä. Hyvä tyttö!