Neljä Morris

Brandon Randolph Mark Morrisin teoksessa Mustasukkaisuus. Mark Morrisin tanssiryhmän kohteliaisuus

Olen nähnyt Mark Morrisin teoksia monien vuosien ajan, vuodesta 1980 lähtien. Muistan hänet tanssimassa puolialastomana mustat kiharat harjallaan vuoden 1984 O Rangsayee -teoksessa. Haastattelin häntä Brysselissä, kun hän ja hänen ryhmänsä olivat ottaneet haltuunsa Théâtre de la Monnaie -teatterin (1988-1991), ja muutama vuosi sitten katselin, kun hän harjoitteli tanssijoitaan yhdessä Brooklynin kulmalle rakennetun Mark Morris Dance Groupin yhdeksästä studiosta. Näin joitakin hänen oopperoitaan ja balettejaan sekä nykytanssiteoksiaan. Kaipasin hänen aiempaa työtään; hän aloitti koreografiat 14-vuotiaana.

Silti tämän pandemian keskellä oli hermostuttavan vaikuttavaa katsella häntä kannettavan tietokoneeni näytöltä ja kuunnella häntä hyvin puhuttelevana, ei-niin-tärkeänä miehenä, jolla oli viikset ja pitkä, harmaa täysparta. (Oli myös kiehtovaa nähdä hänen loistavat miestanssijansa (tavallista karvattomammat lavalla.) Eikä tämä ollut jonkun iPhonella kuvattu kotivideo. Ruudulle ilmestyneistä krediiteistä kävi ilmi, että mukana oli ammattitaitoisia videotaiteilijoita.

Katselin Mark Morris Dance Groupin “Live from Brooklyn” -videota, joka oli nauhoitettu7. toukokuuta. Neljä esitystä eivät olleet koko ryhmän kappaleita. Laurel Lynch esitti Three Preludes (1992) George Gershwinin musiikkiin; Brandon Randolph hyökkäsi Jealousy (1985) George Frideric Händelin oopperan Hercules 2. näytöksen “Jealous Pest”, HVW 60, näytöksen 2. näytökseen; Karlie Budge, Lynch, Dallas McMurray ja Noah Vinson tanssivat Tempus Perfectum (2021) Johannes Brahmsin Kuusitoista valssia-teoksen musiikkiin. Op. 69; ja Mica Bernas, Christina Sahaida, Billy Smith ja Jammie Walker esittivät Fugan (1987) Wolfgang Amadeus Mozartin sävellykseen.

Laurel Lynch esittää Mark Morrisin teoksen Three Preludes. Kuva Mark Morrisin tanssiryhmästä.

Olivatpa Morrisin koreografioimat askeleet kuinka monimutkaisia tahansa,ne osoittavat runsaasti Morrisin musikaalisuutta ja musiikillista tietämystä sekä hänen tanssijoidensa herkkyyttä ja asiantuntemusta.olen tietoinen siitä, kuinka taitavasti hän käyttää heidän kehoaan. Eli hänen liikelauseissaan ei ole kyse vain jaloista tai siitä, millaisia isoja liikkeitä onnistuu. Hänen teoksissaan pään kääntäminen voi olla yhtä tärkeää kuin hyppy, käsien heilautus voi väistyä pienen sormien heilautuksen tieltä. Tanssijat antautuvat niin vivahteille kuin kaivautuvat valtaviin, joskus kömpelöihinkin liikkeisiin. Heidän kehonsa – heidän itsensä – laulavat.

Isaac Mizrahi on taidokkaasti puvustanut Lynchin yhdistääkseen hänet kolmeen häntä säestävään Gershwinin preludiin. Hänen mustaan smokkiinsa sopivat valkoiset hansikkaat ja valkoiset säärystimet hänen mustien tossujensa päällä sekä James F. Ingallsin valaistus, Koreografiassa on laiska helppous, jossa on keskeytettyjä hetkiä, jotka näyttävät syviltä hengityksiltä. Nämä ovat upeassa ristiriidassa joidenkin äärimmäisen vaikeiden liikkeiden kanssa – kuten hyppyjen laskeutuminen yhdelle jalalle ja asennon pitäminen noin sekunnin ajan ennen kuin siirrytään eteenpäin.

Brandon Randolph Mark Morrisin teoksessa Jealousy . Kuva Mark Morrisin tanssiryhmän suosiollisella luvalla.

Lynchin tavoin Randolph käyttää soolossaan naamiota, mutta hänen naamionsa on punainen, jotta se sopisi yhteen puvun muodostavien punaisten housujen kanssa. Philip Sandströmin valaistus värjää myös sykloraaman punaiseksi. Otsikon mustasukkaisuus voi muuttua ilkeäksi, ja Händelin laulajien kuoro hieroo sitä. Näemme Randolphin ensin selkä meihin päin, ja kun hän lähestyy, hän notkistuu välillä, ikään kuin se, mitä hän tuntee, painaisi häntä. Hän ei hyppää, mutta hänen katseensa on voimakas, ja hän kääntää sitä eri suuntiin, ehkä etsiessään sitä, mitä hän epäilee. Kun se tasapainoilee yhdellä jalalla, se kiertää ranteitaan erikseen – melkein kuin kelaamalla unensaalista.

Karlie Budge kurkottaa kohti Dallas McMurrayta Mark Morrisin Tempus Perfectum -teoksessa. Kuva Mark Morrisin tanssiryhmän suosiollisella luvalla.

Morrisin ensi-illassa Tempus Perfectum(Colin Fowlerin säestämänä pianolla) neljällä tanssijalla on kevyet, väljästi istuvat puvut, jotka ovat erivärisiä: Budge vaaleansininen, Lynch punainen, Vinson tummansininen ja McMurray vihreä, ja kahden miehen housut ovat mustat. Samanlaiset naamarit tietenkin. Esiintyjät käyttäytyvät kuin lavan takana olisi meneillään jonkinlaiset juhlat tai he olisivat unohtaneet jotain tarvitsemaansa, joten tultuaan tanssimaan yksin tai jonkun toisen vieressä he juoksevat pois lavalta. Brahmsin valssit, niin erilaisia kuin ne ovatkin, voivat rauhoittaa tai yllyttää näitä levottomia neljää. Tanssijat antautuvat musiikille laajasti, hellästi; heidän kätensä muodostavat ympyröitä ja syleilevät ilmaa. Mutta he myös (erityisesti McMurray) kompastelevat toisinaan, liikkuvat kömpelösti puolelta toiselle, jalat levällään, ja työntävät tanssinsa tilaan. Tällä kertaa valaisusta vastaa Nick Kolin.

Lavalla olevaa pianoa siirretään paikasta toiseen kunkin osion välillä. Malcolm Bilson ja Robert Levin istuvat vierekkäin ja soittavat Mozartin fuugan c-molli, KV 401 ohjelman viimeisessä tanssissa. Bernas, Sahaida, Smith ja Walker selventävät Morrisille fuugarakennetta istumalla vihreillä tuoleilla näyttämön alarivissä. Sandströmin valaisemina he saattavat melkein keskustella, mutta eivät aivan. Myös he ovat naamioituneet ja pukeutuneet yksivärisiin asuihin: valkoiseen, mustaan, siniseen tai khakiin.

L-R: Christina Sahaida, Billy Smith, Mica Bernas ja Jammie Walker Morrisin fuugassa . Kuva Mark Morrisin tanssiryhmän suosiollisella luvalla.

Suurimmaksi osaksi he katsovat meitä päin. Kaksi tai useampi tanssija välähtää yhteen ääneen litaniassaan, jossa he seisovat, istuvat, elehtivät, melovat jalkojaan ilmassa. Onko se todellinen fuuga? Osittainen? Ehkä, kun tuntee Morrisin. Mutta kun Mozartin musiikki muuttuu elävämmäksi ja kiireellisemmäksi, neljä henkilöä joutuvat kaatumaan, nousemaan, juoksemaan pois näyttämöltä ja palaamaan takaisin. Viimeisessä kuvassa he ovat palanneet riviinsä, ja yksi naisista (muistaakseni Sahaida) seisoo ja ojentaa kätensä kohti istuvaa maanmiestään. Ensimmäistä kertaa.