Armo ja laupeus tulevat yhteen

Annique Roberts aloittaa Ronald K. Brown / Evidence’s Grace -näytelmän Bard Collegen Sosnoff-teatterissa. Kuva: J: Julieta Cervantes

Taisin nähdä Ronald K. Brownin Gracen ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten, kun se oli upouusi ja Alvin Ailey American Dance Companyn esittämä. Viime viikolla näin sen uudelleen, kun se avasi Bard Collegen SummerScape 2019 -festivaalin, tällä kertaa koreografin oman ryhmän esittämänä: Ronald K. Brown/Evidence: A Dance Company. Itse teos ei ole juurikaan muuttunut, mutta konteksti on. Tämänvuotisen SummerScapen inspiraationa oli wieniläissäveltäjä Erich Wolfgang Korngoldin elämä, aika ja ympäristö. Hän aloitti uransa klassisen musiikin ihmelapsena ja lopetti sen Hollywoodissa, jossa hän kirjoitti musiikkia elokuviin vuodesta 1934 kuolemaansa vuonna 1956. Grace avaa ja päättää elokuvan Duke Ellingtonin “Come Sunday” -kappaleella vuonna 1942 ilmestyneestä Black, Brown and Beige -sviitistä, jonka väliin jäävät Roy Davis Jr:n “Gabriel” ja Fela Anikulapo Kutin “Shakara”. Mahdollinen yhteys Korngoldiin? Hän ja Ellington olivat aikalaisia, ja 1950-luvulta alkaen myös Ellington kirjoitti elokuvamusiikkeja.

Aiemmassa Grace-teoksessa, esitettiinpä se sitten Aileyn ryhmän toimesta vuonna 1999 tai tarkistettiin Brownin omaa ryhmää varten vuonna 2003, oli mukana äänitettyä musiikkia. Bardin teoksessa muusikot ovat elävinä lavalla, takimmaisen korkean, valoisan verhoaukon molemmin puolin (Brenda Gray on suunnitellut William H. Grantin valaistuksen uudelleen). Kosketinsoittaja Jake Sherman ja lyömäsoittaja Abraham Rounds istuvat lavan vasemmalla puolella. Lavalla oikealla istuvat kosketinsoittaja ja musiikinvalvoja Peven Everett, Chris Bruce (kitara), Dan Chmielinski (basso), Julius Rodriguez (kosketinsoittimet) ja Corey Wallace (pasuuna). Ääni saa valtavan voiman, vaikka eri muusikoiden laulamat sanat eivät aina tulekaan selvästi läpi.

Ronald K. Brownin Grace. Etualalla ilmassa: (vas.) Annique Roberts, Matthew Rushing ja Kirven Douthit-Boyd. Kuva: M: Julieta Cervantes

Muusikoiden läsnäolo auttaa muuttamaan lavalla olevat ihmiset seurakunnaksi. Jos he tanssivat yhdessä – ja he tanssivat melko paljon – en ajattele heidän “esiintyvän” meille, vaan yhdistyvän tanssiin samalla tavalla kuin laulajat kirkossa korottavat äänensä yhdessä. Myös nämä tanssijat ovat yksilöitä, jotka eivät ole yhdenmukaisia iältään eivätkä koulutukseltaan. Taiteellinen johtaja Arcell Cabuag liittyi Evidenceen kaksikymmentäkaksi vuotta sitten. Keon Thoulouis tanssi sen kanssa seitsemän vuotta vuodesta 2001 alkaen ja palasi siihen vuonna 2014. Annique Roberts liittyi siihen yhdeksän vuotta sitten. Matthew Rushing, joka tuli Ailey American Dance Companyn jäseneksi vuonna 1992, on vieraillut Brownin seurueessa vuodesta 2014. Kirven Douthit-Boyd, joka on ollut AAADC:n jäsen yksitoista vuotta, on myös vieraileva taiteilija. Kahden kauden ajan Evidenceen kuulunut Randall Riley palaa myös vierailevana esiintyjänä. Kolmelle muulle tanssijalle tämä on ensimmäinen kausi, ja neljä muuta tanssijaa on harjoittelijoita. (Minua ei haittaisi olla kärpäsenä kulissien takana).

Kirven Douthit-Boyd ja muusikot Ronald K. Brownin teoksessa Grace . Kuva: K: Julieta Cervantes

Roberts sytyttää tanssin yksin. Hän astuu sisään takaverhon kynnyksestä ja kävelee meitä kohti kuin kuningatar tai papitar. Hän ei sitten seuraa jokaista musiikillista fraasia; rimpuillen ja astuen ja piiskaten ja pehmeästi pyörähtäen hän lausuu oman rukouksensa. Osa esiintyjistä pukeutuu valkoisiin vaatteisiin (suunnittelija: Ibiwunmi Omotayo Olaiya), joista yksikään ei ole täsmälleen samanlainen; jotkut ovat pukeutuneet punaisiin. Vaikka kolme valkoisiin ja kolme punaiseen pukeutunutta miestä saattaa tanssia yhtä aikaa, puvustus näyttää merkitsevän jotakin, sillä kun tanssi loppuu ja kaikki poistuvat takaportista, kaikki ovat pukeutuneet valkoisiin. Ehkä kyse on siitä, että elämässä pyhimykset ja syntiset eivät aina ole tunnistettavissa sellaisiksi.

Olivatpa he sitten iloitsemassa tai sovittamassa, herra, miten he kaikki tanssivat! Brown perusti ensimmäisen ryhmänsä 21-vuotiaana, ja kaikki se, mitä hän tietää baletista, modernista tanssista ja afrikkalaisista muodoista, on kudottu ja kierretty yhteen hänen koreografioihinsa ja jotenkin Brownisoitu. Tanssijat pyörivät, hyppivät ja kaivavat askeleensa lattiaan tai läpsivät sitä jaloillaan. Heidän lantionsa ovat liikkuvia, samoin heidän ylävartalonsa. Heidän kätensä lentävät tai elehtivät. Heidän tarkoituksenaan ei ole “näyttää” meille kaikkea tätä, vaan syventyä syvälle, rytmikkäästi liikkeeseen ikään kuin he yrittäisivät saada siitä tolkkua.

Kun Grace on päättymässä, Annique Roberts kutsuu Randall Rileyn muiden joukkoon. Kuva: Julieta Cervantes

He tulevat ja menevät, he puhkeavat lyhyisiin sooloihin. Ja lähellä loppua, kun kaikki ovat pukeutuneet valkoisiin ja Gordon Chambers on saapunut laulamaan toisen version “See My People Through” -kappaleesta, Tall Riley näyttää epäilevän. Kuuluuko hän joukkoon, joka seisoo katsomassa häntä? Roberts kohtaa hänet, tanssii häntä . Totta kai hän kuuluu. Yhdessä tanssijat kulkevat rauhallisena ja järjestyksessä tuosta takaportista, aivan kuin se olisi kirkon ovi ja jumalanpalvelus olisi päättynyt. Aamen.

Ronald K. Brownin Armo. Vasemmalta: Arcell Cabuag, Hannah Richardson, Stephanie Chronopoulos, säveltäjä Meshell Ndegeocello, Paris Jones, Valeriane Louisy Louis-Joseph ja Michael Battle. Kuva: J: Julieta Cervantes

Grace jakoi ohjelman Brownin uuden ja lyhyemmän Mercyn kanssa, joka on SummerScapen tilausteos. Säveltäjä, muusikko ja laulaja on Meshell Ndegeocello. Hän ja Brown tapasivat Bardissa, jossa hän oli aiemmin esiintymässä, ja aloittivat yhteistyöprosessin. Viiden kangaspilarin takana piilevät sähköistetyn musiikin laitteet. Hän soittaa sähköbassoa ja laulaa. Lyömäsoittaja Rounds vaihtelee rumpujen ja vibrafonin välillä, ja Sherman käyttää Fender Rhodesia.

Tätä varten pukusuunnittelija, joka tunnetaan tuttavallisesti nimellä Wunmi, on pukenut tanssijat violetilla sävytettyyn mustaan ja päinvastoin. Armo on tila, jota voimme saavuttaa tai olla saavuttamatta. Armo on jotakin, jota annamme tai anelemme. “Armahda minua”, laulaa Ndegeocelllo rumpujen alettua. Ja vaikka tanssin rakenne on muodollinen, ne, jotka astuvat lavalle ja poistuvat sieltä, yhdistyvät ja erkanevat, tarvitsevat tätä armoa.

Annique Roberts aloittaa Mercyn, kun Meshell Ndegeocello soittaa bassokitaraansa. Kuva: Julieta Cervantes

Tämäkin tanssi alkaa Annique Robertsin soololla, mutta se ei ole yhtä rauhallinen kuin hänen Gracessa esittämänsä. Niin ovat myös tanssijoiden eleet ja asennot. Yksi heistä näyttää avaavan näkymättömiä ovia tai nostavan kätensä ylös antautuen. Toisinaan kuva on kuin henkilöstä, joka on hirttäytymässä – toinen käsi korkealle ojennettuna ja pää sivulle pudotettuna. He polvistuvat, kumartuneina, kädet selän takana yhteen lyötyinä. Kuvittelemme heidät lyötyinä. Mikään tästä ei kuitenkaan ole pelkkää pantomiimia, vaan se on osa tanssia ja sitä säestävää hiljaisuutta.

Vähitellen “pilarit” nousevat. “Look at all the light I bring”, Ndegeocello laulaa. Kun musiikki nousee ja harvenee ja valo hiipuu, kaikki esiintyjät nostavat äänensä. Pyytävät armoa tai ovat kiitollisia siitä, että se on myönnetty.