Tanssi kivellä ja vedessä

Jessica Cipriano Dušan Týnekin teoksessa Quarry Dance IX , Rockport, Massachusetts

Olen sanonut sen ennenkin, ja antakaa anteeksi, jos sanon sen uudelleen: Tanssijat eivät voi olla tanssimatta. Siellä he ovat kannettavan tietokoneeni ikkunassa – töissä asunnoissaan, puistoissa, laitureilla ja tyhjillä kaduilla. Se, että kuvaa itseään yksinään harjoittelemassa grand battementsia, ei ehkä ole mikään seurallinen tunti, mutta se pitää sinut kunnossa, kun pandemia räiskyy, paisuu ja vähenee ympärilläsi. Ehkä kumppanit ja kämppikset ovat kuvanneet esiintymisesi; ehkä olet vain kiinnittänyt kännykkäsi nuottitelineeseen ja häätänyt kissan pois.

Dušan Týnekin Quarry Dance IX ei ole mitään edellä mainitun kaltaista. Se eroaa myös hieman hänen kahdeksasta aiemmasta aiheeseen liittyvästä teoksestaan siinä mielessä, että emme voi katsella sitä istumassa muiden joukossa ulkoilmapaikalla. Sen sijaan katsomme sitä tietokoneelta. Brooklynissa asuva koreografi on vienyt seurueensa jäsenet Rockportiin, Massachusettsiin, ja kuvannut heidät kolmessa lukuisista graniittilouhoksista, jotka sijaitsevat oikeutetusti nimetyssä kaupungissa (nämä kolme ovat yksityisomistuksessa). Rockportin Windhover Performing Arts Centerin toiminnanjohtaja Lisa Hahn on tuonut Quarry Dance IX: n koteihimme.

Elizabeth Hepp sulautumassa mäntyyn Dušan Týnekin Quarry Dance IX-teoksessa.

Näyttämöt ovat kauniita. Jos louhokset jätetään itsekseen, ne täyttyvät vedestä. Tuuli aaltoilee niiden pinnalla. Tiedän kokemuksesta, että joskus syvissä vesissä on koneiden jäänteitä, mutta sitä ei ikinä arvaa. Useissa Quarry Dance IX:n kuvissa männyt ovat juurtuneet kivien välisiin halkeamiin. Joskus Russ Gershonin säästeliäs musiikki säestää herkästi neljäätoista lyhyttä tanssia, mutta toisinaan kuulemme veden ryöppyämisen ja roiskumisen.

Jessica Cipriano kaukaa nähtynä kuonavuorella.

Teoksessa minua liikuttaa eniten tanssijoiden pelottomuus ja rohkeus: Alexandra Berger, Gary Champi, Jessica Cipriano, Elizabeth Hepp ja Týnek. Heidän vaihtuvat vaatteensa, jotka ovat useimmiten harmaan tai vihreän sävyjä, yhdistävät heidät ympäristöön. He esiintyvät paljain jaloin kalliopinnoilla korkealla louhosten yläpuolella tai kiilautuneina valtavien sahattujen lohkareiden väliin tai kaulaansa myöten vedessä. Ne hyppivät halkeamien yli. Valokuvaaja Anders Johnson on yhtä urhea, kuten kuvasta voi päätellä, jossa hän pitää kameraa ylhäällä istuessaan veneessään, joka on kelluva puhallettava joutsen. Joskus näemme esiintyjät pieninä hahmoina jättimäisten kivilohkareiden keskellä. Toisinaan kamera näyttää äärimmäisessä lähikuvassa vain heidän päänsä ja kurottautuvat kätensä tai heidän jalkansa, jotka etsivät otetta.

Alexandra Berger tasapainoilee kiven päällä.

Ihailen sitä, että Týnek ei näytä koreografioineen sooloja tai duettoja ja siirtäneen niitä sitten lavastukseen. Tanssit näyttävät kasvavan ympäristöstään, tekevän yhteistyötä louhosten kivien ja veden kanssa. Champi lepää, ehkä jopa nukkuu hetken aikaa, vinoa kiveä vasten. Hepp heiluu männyn ympärillä ennen kuin laskeutuu kohti vettä. Cipriano tapaa Champin ruohoisella niemellä, ja he tanssivat vastakkain ja lähekkäin ja pitävät hauskaa, vaikka eivät koskaan koske toisiinsa. Berger tasapainoilee yhdellä jalalla vedestä kohoavalla kivellä; kivi on niin pieni, että hänen tanssinsa on neuvottelua sen kanssa, mikä on mahdollista. Hepp hyppii ja pyörii reunalla ennen kuin putoaa taaksepäin louhokseen. Týnek hyppää kivien välistä. Vierekkäisillä kivipinnoilla Berger ja Champi kopioivat toistensa liikkeitä.

Elizabeth Hepp louhosaltaan äärellä Dušan Týnekin teoksessa Quarry Dance IX.

Koreografi leikkii harmaisiin pukeutuneiden Champin ja Ciprianon kanssa: Mies syöksyy veteen pieneltä veistetyltä reunalta, joka on tasan veden kanssa, mutta nainen on se, joka nousee altaasta. Hän putoaa takaisin, ja mies kiipeää ulos. Mies sukeltaa uudelleen, ja nainen ilmestyy takaisin. Äärimmäisessä lähikuvassa mies sopeutuu rakoon, johon hän on kiilannut itsensä, ja kamera liukuu pois paljastaakseen naisen, joka myös suojautuu kiveen. Musiikin naputellessa aavemaisesti kamera vetäytyy taaksepäin paljastaakseen, että nämä kaksi ovat niin lähellä, että he voivat kurottautua toisiaan kohti.

Alexandra Berger asettuu rakoon…

Nämä rohkeat tanssijat eivät asu vain korkealle kohoavissa kallioissa. Kuten olen sanonut, he putoavat veteen ja nousevat siitä, mutta he saattavat myös vajota veteen kaulaansa myöten tai nousta osittain siitä ja huitoa vettä ilmaan. Tietenkin he kuivuvat ja menevät kotiin. Mutta ne ovat näyttäneet meille jotain sekä kaunista että häiritsevää. Kivi ja neste ovat niiden maailma, ja niiden on hyväksyttävä kovat pinnat ja alistuttava kylmään veteen.

Dušan Týnek hyppäämässä kalliopintojen välissä –

Huomautus: Valokuvat ovat Peter Van Demarkin, David Watts Jr:n tai Anders Johnsonin ottamia.