Tapahtuma Jasperille

Ne tanssivat veden, maan ja kivien päällä kunnioitusta osoittaen. Kuva Daniel Madoffin luvalla

Hyvää 90-vuotissyntymäpäivää, Jasper Johns! Kiitokset siitä, että jaoit lahjasi ties kuinka monen tuhannen ihmisen kanssa. Useimmat heistä kunnioittavat sinua loistavana ja radikaalina kuvataiteilijana, mutta he eivät ehkä tunne sinua yhtä hyvin Merce Cunningham Dance Companyn taiteellisena neuvonantajana vuosina 1967-1976. Etkä vain neuvonantajana, vaan myös kaverina, joka kumppaninsa Robert Rauschenbergin tavoin suunnitteli ja rakensi monia pukuja ja lavasteita tanssiryhmälle. On täysin sopivaa, että kannettavan tietokoneeni näytölle valunut “lahja”, nimeltään Event2 for Jasper Johns, alkoi ja päättyi James Klostyn vuoden 1969 valokuvaan One Way to Dry a Leotard (Johnsin Target-maalaus, jonka yhteen kulmaan on koukussa trikoo).

Event2:tatukivat Merce Cunningham Trust, Philadelphian taidemuseo ja Whitney Museum of American Art. Minusta se oli upea, mielikuvituksellinen, harkittu ja mittakaavaltaan mahtava. Siinä esiintyy kuusikymmentäseitsemän entistä Cunningham-tanssijaa. Jos osallistujaluetteloon lisätään säveltäjät David Behrman, John King ja Christian Wolff, suunnittelukonsultti Davison Scandrett, Adobe After Effects -konsultti Michael Cole, seitsemän muuta pitkän linjan Cunningham-tanssijaa sekä tuottaja/esiintyjät Patricia Lent ja Daniel Madoff, luovan työn kokonaisuus nousee lopulta reilusti yli tuon määrän.

Cheryl Thierren ja Ashley Chen Merce Cunninghamin RainForestissa. Kuva Daniel Madoffin luvalla.

Kaikkialla olevien kännyköiden ja ystävien avun ansiosta tanssijoita kuvattiin tekemässä luokkahuoneharjoituksia, toistamassa pätkiä rooleista, jotka he olivat omistaneet tai jotka he ehkä halusivat omistaa, ja (gasp) ottamassa haltuun yhden Mercen omista rooleista. Tässä on Gus Solomons jr. roolissa Crisis (1960); äärimmäisessä lähikuvassa hän kiinnittää katseensa johonkin, mitä me emme näe. Tuo siluettina huoneessa tanssiva mies on varmaan Jonah Bokaer otteessa Changing Steps -elokuvasta (1973). Dylan Crossman vitsailee esittämällä duettokohdan vuoden 1984 teoksesta Doubles itsensä kanssa. Missä oli se hämmästyttävä ranskalainen linna, jonka edessä Thomas Caley, nykyisin CCN-Ballet de Lorraine -yhtyeessä, esitti jotain CRWDSPCR :stä (1993)? Minulla ei ollut vaikeuksia tunnistaa Signals (1970), kun Charles Moulton, jolla oli lippis päässään, piti useita sormia pystyssä. Paljon vaikeampaa oli tunnistaa hupparissa esiintyvä Daniel Squire(Story, 1963). Ainoa esitelty duetto, jonka osallistujat (Cheryl Thierrien ja Ashley Chen) olivat oikeasti yhdessä, oli hidas, paikallaan venyttely, jonka Cunningham ja Barbara Dilley tekivät niin ikimuistoiseksi vuoden 1968 upeassa Rainforestissa.

Madoffin itselleen asettaman leikkaustehtävän on täytynyt olla pelottava. Hän oli lähettänyt pyynnöt kaikille MCDC:n alumneille kolme viikkoa ennen Johnsin huhtikuista syntymäpäivää. Siellä he olivat ryhmiteltyinä kunkin valitseman teoksen mukaan tai yksin, kuten Neil Greenberg, joka puski läpi vaikean soolon, jonka hän oli esittänyt ensimmäisen kerran 10’s Shoesin kanssa vuonna 1981. Jotkut tekivät yllättäviä valintoja. Esimerkiksi Holley Farmer – jolla oli punaiset sukkahousut ja hätkähdyttävä raidallinen takki ja joka tasapainoili ihmeellisesti kukkien kehystämällä kiviseinällä – valitsi kaksi otetta vuoden 1959 Rune-teoksesta, jonka oli alun perin esittänyt Judith Dunn.

Monet tanssijoista esiintyvät useammin kuin kerran – jotkut vilistävät läpi, toiset esittävät koko ruudun kattavan soolon. Jonkin ajan kuluttua Jennifer Goggansista voi erottaa toistuvia kuvia, koska hänen mustassa trikossaan ja sukkahousuissaan on punainen viiru. On mukava vitsi, että Joseph Lennon, jota kehystävät muiden tanssivat muotokuvat, murahtaa hiljaa rytmiä jaksoon Signals (1970).

Toinen kooste Event2:sta Jasper Johnsille. Keskellä: Joseph Lennon. Kohteliaisuus: Daniel Madoff

Ihmeelliset tanssijat esiintyvät pienissä huoneissa, puistoissa, puutarhoissa, kaupunkien kaduilla, tyhjissä studioissa. Valtava kukkiva puu ilmestyy muutaman kerran, ja sen terälehdet jättävät maahan vaaleanpunaista lunta. He tanssivat ruoholla, mullalla, soralla, kivillä, jalkakäytävällä ja juoksevassa vedessä. Palmut ja banaaninlehdet viestivät lämpimästä ilmastosta. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta liikkeet voisivat olla mistä tahansa Cunningham-tanssista. Nuoret tai vanhemmat, notkeat tai hieman jäykät, he ojentavat taitavat jalkansa (useimmiten ulospäin kääntyneinä) korkealle ja osoittavat varpaitaan. Heidän jalkansa ovat ketterät, heidän vartalonsa on useimmiten pystyssä tai tarkoituksellisesti taivutettu tai kierretty. He voivat tanssia poimunopeutta tai viipyä jokaisen hankalan tasapainon äärellä. Muistan joskus ajatelleeni Cunninghamin tyyliä apollonisena, toisin kuin esimerkiksi Martha Grahamin (jonka seurassa hän kerran tanssi) täydellistämää dionyysistä tyyliä. Mutta koska se on niin täynnä outouksia ja pieniä yllätyksiä, mikään, mitä he tekevät, ei näytä kaavamaiselta.

Melissa Toogood kukintojen keskellä. Valokuva Daniel Madoffin luvalla.

Madoff tekee taikoja saamillaan avustuksilla. Vaakasuorat kuvat liukuvat sisään ja ulos niin kuin postikortit, että jos niitä voisi kääntää, niissä lukisi “wish you were here”. Pystysuorat muistuttavat oviaukkoja. Kuvat voivat vieriä sisään ylhäältä ja kadota alhaalta. Ne ryhmittyvät ja purkautuvat muuttumattoman keskuskuvan ympärille. Ne hiipivät sisään. Niitä kaapataan pois (“Hetkinen, se oli Melissa Toogood!”) Ja on melkein huimaavaa katsella, kun Cunninghamin selkäharjoituksia esittävät lähes yksimielisesti kahdeksassa eri tilassa hajallaan olevat taiteilijat eri aikakausilta, kuten Jared Phillips. Michael Cole, Emily Navar, David Kulick, Megan Walker, Jim Self, Cédric Andrieux ja Nanette Hassall. Joskus muutosten vauhti hidastuu, ja siellä, pienen ruudun täyttämässä hetkeksi yksittäinen tanssija tekee sitä, mitä hän rakasti eniten ja mitä toivoi sinun haluavan nähdä.

Yhden viikon ajan voit katsoa teoksen itse osoitteessa:

https://www.youtube.com/watch?v=S0Z7gE9k-qM

Se on myös alla, ja jos joku tietää, miten se poistetaan, olisin kiitollinen neuvoista.