Paulin maailmat

Jack Mitchellin kirjoittama Paul Taylor. Paul Taylor Dance Companyn suosiollisella kohtelulla

Nykypäivän virtuaalimaailmassa tanssi houkuttelee minua joka päivä. Kukkulan laella, kilometrien päässä rakastamastani kaupungista, voin osallistua online-balettitunnille, nähdä osia monista esityksistä, jotka jouduttiin perumaan Covid-19:n takia, tai katsoa videoita, jotka suoratoistetaan tanssiryhmän holvista. Joskus minun piti varata aika, joskus minun piti maksaa. (Sillä välin, anteeksi hetkinen, minua on kehotettu istuttamaan muutamia kestäviä vihanneksia; multa on jo kaivettu ylös.)

Olen päättänyt katsoa Paul Taylor & Company – An Artist and his Work, Ted Steegin (1930-2014) ohjaaman elokuvan vuodelta 1968, jonka Paul Taylor Dance Company tarjoaa verkossa. 1968! Valintani oli osittain henkilökohtainen. Ensimmäinen kirjoittamani tanssiarvostelu ilmestyi Village Voice -lehteen marraskuussa 1967. Se oli varsin kriittinen Paul Taylorin uutta Agatha’s Tale-teosta kohtaan, ja koreografi kritisoi sitä pikaisesti ja ystävällisesti etanapostitse. Hän saattoi muistaa minut muutaman vuoden takaa, kun olin käynyt hänen pienessä, nuhjuisessa studiossaan toivoen pääseväni hänen seurueensa jäseneksi. Aikamoinen koe-esiintyminen! Vain minä ja (yllättäen) teini-ikäinen, joka oli ollut oppilaani kesätanssileirillä. Muistaakseni Paul sanoi: “Näytät tosi hyvältä, mutta tarvitsen pienen pikkuruisen tytön.”

Pian sen jälkeen tutustuin muutamaan hänen tanssijaansa muilla tavoin: Eileen Cropley, hänen ystävänsä (Tim?) ja minä olimme mukana vaatimattomassa joulukonsertissa, jonka eräs ystäväni oli järjestänyt (ja jossa hän esiintyi) Manhattan School of Musicissa. Senta Driver tarjosi minulle myötätuntoa ja rohkeutta sairaalassa, jossa hän sattui hoitamaan vastasyntyneitä (oletettavasti osa-aikaisesti). Martha Graham Schoolissa Bettie De Jong ja minä, jotka olimme pitkiä, kuljimme usein yhdessä lattian poikki aamutunneilla. Myöhemmin hänestä tuli Taylorin korvaamaton harjoitusohjaaja.

Steeg, tunnettu dokumenttielokuvantekijä, halusi varmaan myös kameransa tanssivan. Hän kuvasi Paul Taylor & Company – An Artist and his Work -teoksen värillisenä ja kaikenlaisessa valossa. Hän seurasi usein tanssijoita kuin ne olisivat olleet villejä lintuja ja saattaisivat lähteä milloin tahansa arvaamattomiin suuntiin. Vaikutus on lähes huimaava. Hänen kameransa heiluu ympäriinsä vangitakseen jotain mielenkiintoista, zoomaa lähikuvaan, leikkaa huoneen toiseen osaan tai toiseen paikkaan, Yhtenä hetkenä hän katselee tyhjän teatterin istuimilta, seuraavana hetkenä hän on kulisseissa. Välillä hän kuvaa harjoitusta, välillä saman teoksen esitystä; välillä hän on ahtautuneena pukuhuoneeseen, kuuntelee tanssijoiden keskustelua ja katsoo, kun he meikkaavat. Hän lähestyy tarkasti kahta toisiinsa kiinnittyvää esiintyjää, kunnes heidän hikeä kiiltävä ihonsa täyttää valkokankaan. Hän kuvaa ihmisten olkapäiden yli studiossa järjestettävän pienimuotoisen varainkeräyksen aikana, jonka jälkeen on tarjolla juomia ja ruokaa. Hän kuuntelee, kun Taylor keskustelee uuden nuoren managerinsa Charles Reinhardtin kanssa, ja hymyilee käsittämättömästi sille, mitä ehdotetaan. Vieraileva tähti, suuri ranskalainen näyttelijä ja miimikko Jean-Louis Barrault, osallistuu harjoituksiin, koreografi kohtelee häntä tarkkaavaisesti ja näyttää hänelle koreografisia muistiinpanojaan. Barrault hyväksyy näkemänsä ja suutelee lähtiessään kaunista tanssijatarta Carolyn Adamsia.

Kuulemme Taylorin ääntä paljon; se ratsastaa usein sen yli, mitä katselemme. Hän puhuu pehmeästi, selkeästi ja kohteliaasti, ja hän johdattaa katsojan uskomuksiinsa ja prosesseihinsa. Monissa lähikuvissa hän suuntaa katseensa meihin, virtuaaliseen yleisöönsä. Hän tarvitsee silloin tällöin savukkeen. Kuvittelen hänen toivovan, että tämä elokuva toisi hänelle rahaa, jota hän tarvitsee työnsä esittämiseen, ja elokuva päättyy siihen, että yhtiö ottaa haltuunsa Broadwayn teatterin (muistaakseni Billy Rosen), vaikka ei tehdä selväksi, kuinka monta esitystä sillä on varaa antaa.

Paul Taylor puvussa, ympärillä (myötäpäivään): Karla Wolfangle, Dan Wagoner, Eileen Cropley, Cliff Keuter Daniel Williams, Bettie De Jong, Senta Driver, Carolyn Adams, Janet Aaron ja Jane Kosminsky.

Steegin elokuvassa nähdään harjoituksia, koe-esiintymisiä ja tunteja sekä esityksiä. Samalla ymmärrämme, miksi New York Timesin kriitikko Clive Barnes, jota Al Mayslesin kamera puhutteli hänen astuessaan Broadwayn teatteriin, kutsui ryhmää “ihanaksi seurueeksi”. Se oli todellakin ihastuttava ja täynnä erittäin fiksuja ja omistautuneita ihmisiä (Adams, Cropley, De Jong, Driver, Janet Aaron, Cliff Keuter, Jane Kosminsky, John Nightingale, Molly Reinhardt, Daniel Wagoner, Daniel Williams ja Karla Wolfangle). Minulle elokuvan parhaita kohtia ovat harjoitukset, joiden aikana Paul selittää, kommentoi ja kehittää materiaalia. Tanssijat kokeilevat asioita, kyselevät ja ehdottavat ratkaisuja. He kertovat kameralle oppineensa Paulilta paljon. Yksi heistä, Kosminsky, pitää siitä, että hän näkee heidät yksilöinä ja rakentaa sen varaan, mitä he hänen mielestään voivat saavuttaa: “Hän todella saa numeron alas”, hän sanoo, ja usein suosikkiteosta esitettäessä “tuntuu, että se on tanssi, jota on tanssinut koko elämänsä ajan”.

Paul Taylorin Esplanade. (vas.) Jamie Rae Walker, Eran Bugge, tuntematon, Michelle Fleet, Robert Kleinendorst ja Aileen Roehl. Kuva: A: Paul B. Goode

Lyhyet toistuvat tanssijaksot ovat peräisin Agatha’s Tale, Aureole, Esplanade, Lento, Orbs, Piece Period ja Three Epitaphs (ehkä useammasta),mutta jaksot ovat sekaisin, joten ei ole kovin järkevää yrittää tunnistaa niitä, vaikka voi huomata ja muistaa jonkinlaiset aikakauden puvut, joita käytetään ensimmäisessä näistä tansseista, ja toisen tanssin täysin valkoiset. Pitkä harjoitushame, jota De Jong kerran vetää perässään, saattaa olla osa Piece Periodia . (Olen 130 mailin päässä tiedostoistani tai voisin olla tarkempi).

Minulle klipeissä on tärkeää tanssijoiden tuoreus. He tarjoavat harvoin kuvan täydellistä poseerausta, ellei kyseessä ole koominen kappale. Heidän jalkansa osoittavat, mutta eivät tiukasti. He hyökkäävät askelten kimppuun ikään kuin ne olisivat osa sujuvaa kieltä, jota he mielellään osaavat. Ei ihmetellä, kuinka korkealle he voivat potkaista, ja he putoavat lattialle ja pyörivät yhtä helposti kuin liukuvat sitä pitkin tai loikkaavat sen yli kädet heiluen. Kun aiheesta tulee dramaattinen, ne voivat vääristyä sellaisiksi olennoiksi, joita ei ehkä haluaisi tavata pimeänä yönä. Taylor saattoi oppia kehon supistuksista ollessaan Martha Grahamin seurueen jäsen, mutta hän käytti niitä uusiin tarkoituksiin.

Big Bertha , jossa (vasemmalta oikealle) Laura Halzack, Michael Trusnovec ja Eran Bugge Bettie De Jongin, Paul Taylorin ja Carolyn Adamsin luomissa rooleissa. Kuva: M: Paul B. Goode

Lopulta Taylorin tuotos koostui yli sadasta tanssista. Niissä vastakkain asettuvat valo ja pimeys, rakkaus ja viha, hyveellisyys ja eläimelliset halut, ilo ja epätoivo. Tällaisista teemoista hän koreografoi monia variaatioita. Teattereissa eri puolilla maailmaa yleisö saattoi haukkoa henkeään, kun vuoden 1975 Esplanadissa tanssijat hyppäsivät ylös ja syöksyivät lattialle tai kun naiset hyppäsivät parinsa syliin noin metrin etäisyydeltä. He saattoivat nauttia Cloven Kingdomin (1976) smokkiin pukeutuneiden miesten apinamaisista tempauksista, Big Berthan (1970) nykivästä, saalistavasta naispuolisesta kolikkoautomaatista, joka tuhosi huvipuistossa vierailevan perheen, Sunsetin (1983) rantalomalla olevien sotilaiden hellyydestä, kun he hyvästelivät tyttöystävänsä, ja Sacre du Printempsin (1980) eräänlaisena sarjakuvana. Ja monia monia muita. Voit myös nauttia hänen kanssaan uransa loppupuolella työskennelleistä erinomaisista tanssijoista. (Tällä hetkellä heidät voi nähdä verkossa Matthew Diamondin erinomaisessa dokumenttielokuvassa Dancemaker vuodelta 1998 tai ostaa sen videona tai DVD:nä).

Nyt olisi ehkä aika korostaa, miten monipuolinen, nerokas ja toisinaan rohkea Taylor valitsi musiikkia, joka inspiroi tanssia tai sopi siihen täydellisesti. On myös hyvä hetki muistella kuvataiteilijoita, jotka tekivät mielellään yhteistyötä hänen kanssaan pukujen tai sisustuksen parissa: Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Alex Katz ja Santo Loquasto monien muiden lahjakkaiden joukossa.

Paul Taylor Aureolessa . Kuva: M: Jack Mitchell

Hyvä uutinen on tietysti se, että Paul Taylor Dance Company selvisi perustajansa kuolemasta, samoin kuin pienempi ensemble Taylor 2 (tammikuussa kaksi uutta tanssijaa liittyi ensimmäiseen ja yksi toiseen). Yrityksen taiteellisena johtajana aloitti entinen kompanjan jäsen Michael Novak. Vuonna 2015, kolme vuotta ennen kuolemaansa, Taylor perusti myös Paul Taylor American Modern Dancen. Muut yritykset esittivät hänen teoksiaan hänen ohjelmissaan, ja muut koreografit (Bryan Arias, Doug Elkins, Larry Keigwin, Doug Varone ja Taylorin entinen tanssija Lila York) loivat tansseja Taylorin yritykselle.

Nämä huonot uutiset tulivat juuri yhtiön lehdistöagentilta Lisa Labradolta: “Koska emme pysty harjoittelemaan ja valmistelemaan komppaniaa kesäkuun esityksiin, TaylorNEXT-sarja Joycessa on valitettavasti peruttu.” Älä valita siitä, että joudut jonottamaan marketissa vain huomataksesi, ettei vessapaperia ole enää jäljellä. On kuitenkin täysin oikein vuodattaa muutama kyynel, kun kesä tulee ilman odotettua tarjontaa Paul Taylorin teoksia ja hänen tanssijoitaan, jotka nostattavat sydämiämme.