Muoti ja tanssi menevät naimisiin

New Yorkin baletin syysgaala

Lauren Lovetten varjostettu linja. New York City Balletin Georgina Pazcoguinin rinnalla vasemmalta Davide Riccardo, Mary Thomas MacKinnon, Gilbert Bolden, Unity Phelan ja Jonathan Fahoury. Luottokuva: Erin Baiano

Verkosta voi löytää kuvan Sarah Jessica Parkerista pyörittelemässä metrejä fuksiaa, johon suunnittelija Zac Posen oli pukenut hänet New York City Balletin muotigaalaa varten (hän oli yksi kuudesta gaalan puheenjohtajasta). Syyskuun 26. syyskuuta järjestetty tapahtuma – NYCB:n kahdeksas laatuaan – keräsi 2,6 miljoonaa dollaria ja tarjosi tilaisuuden kahden uuden baletin ensi-illaksi: Lauren Lovetten The Shaded Line (Posenin puvut) ja Edwaard Liangin Lineage (Anna Suin puvut). Kyseessä on hyvin sisäinen juttu, sillä Lovette on NYCB:n päätanssija ja lahjakas koreografi, ja Liang, Ohion Columbuksen BalletMetin taiteellinen johtaja, oli aikoinaan NYCB:n solisti. Ohjelma päättyi yhtiön perustajan, George Balanchinen upeaan vuoden 1947 Sinfonia C:hen.

Kotimaassaan Venäjällä tarinallisiin baletteihin kasvanut Balanchine osasi kehrätä tarinaa. Hänen Apollonsa tulee mieleen. Samoin Bugaku, Night Shadow (eli La Somnambula) ja muut, mutta hän antoi mieluummin liikkeen ja tilakuvioiden herättää tunteita epäsuorasti. Lovettesta tuli koreografi vuosikymmeniä myöhemmin, kun kirjallisuus toisinaan vääntää ja mullistaa perinteistä kerronnan rakennetta. The Shaded Line, hänen kolmas teoksensa NYCB:lle, on yhtä monitulkintainen kuin nimensä ja paljon hurjempi. säestyksessä, Tan Dunin viulukonsertossa Fire Ritual (solistina Kurt Nikkanen), on lempeät hetkensä, mutta se on myös hurja, monitahoinen tekstuuriltaan; sekä muusikot että tanssijat huutavat, huutavat; voi kuvitella liekit.

Lauren Lovetten The Shaded Line, puvut Zac Posen. Vasemmalta: India Bradley, Christina Clark, Mary Thomas MacKinnon, Uma Deming, Emma Von Enck, Kuva: Erin Baiano

Lovette on koonnut pienen armeijan tanssijoita: kaksitoista naista, kahdeksan miestä ja neljä päätanssijaa (kolme naista ja yksi mies): Georgina Pazcoguin, Mary Thomas MacKinnon, Unity Phelan ja Taylor Stanley. Pazcoguin on keskeinen hahmo, etsijä. Kun The Shaded Line alkaa, kaikki muut näyttämöllä ovat jähmettyneet, ikään kuin odottaen, että hän herättää heidät henkiin. …tai muistiin. Kolme muuta päähenkilöä saattavat olla hänen alter egonsa. Lovetten kallistuneessa maailmassa aiheena voisi olla sukupuoli ja siihen liittyvät kysymykset – “tummennettu viiva”, johon nimi viittaa. Pazcoguinilla on yllään mustat housut, valkoinen paita ja mustat pointe-kengät; lyhyt peruukki rajoittaa hänen hiuksiaan. Baletin aikana hän riisuu kengät ja tanssii paljain jaloin, mutta laittaa ne myöhemmin takaisin jalkaansa.

Posenin muiden naisten puvut viittaavat balettipukuihin, jotka on käännetty ylösalaisin ja ylösalaisin; ne vahvistavat sitä, mikä saattaa olla myös teoksen teema: baletti painajaisena. Lyhyet tutut ovat edessä avoimet ja takana ylöspäin viistot; kun tanssija kääntyy poispäin yleisöstä, näemme verkon kaartuvan valkoisen takapuolen yli (vain MacKinnonilla on pidempi, täyteläisempi tutu). Naisten liivit ja miesten liivit muistuttavat korsetteja. (Pukujohtaja Marc Happel ja hänen henkilökuntansa, jotka esiintyvät illan avanneessa kulissien takana kuvatussa elokuvassa, kohtasivat haasteen ennakoitavalla asiantuntemuksellaan).

Kaikki tanssijat esiintyivät upeasti, koko sydämestään, Pazcoguin osoitti sekä osaamistaan että hahmonsa hämmennystä. Tanssin aikana hän saa kumppanikseen tärkeimmät naiset, hänet piiritetään, kohdataan, nostetaan korkealle, ravistellaan, raahataan lattian poikki ja (ehkä) kruunataan. Hän ja Stanley tanssivat yhdessä (vahvistaen – tai tutkiessaan – miehisyyttään?). Joskus hän huutaa sanoja, joita en oikein ymmärrä. Ainakin kerran kaikki muut sekoavat (hänen mielestään?). Baletin lopussa hän on yksin lavalla. Pointeilla. Mietin, voisiko NYCB muuttaa vastenmielisyytensä ohjelmamuistiinpanoja kohtaan ja antaa Lovettelle hyvin pienen selityksen siitä, mitä olimme näkemässä.

Edwaard Liangin Lineage, puvut Anna Sui. Vasemmalta: Kristen Segin, Sarah Villwock, Indiana Woodward, Ralph Ippolito ja Roman Mejia. Kuva: M: Erin Baiano

Edwaard Liang on Lovettea kokeneempi koreografi. Hän on luonut teoksia lukuisille yhtiöille sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla. Hänen Lineagessaan on neljä pääparia, kaksi sivuparia ja neljä lisäparia. Nuorehkon brittisäveltäjän Oliver Davisin sävellys Apollo– kuten Lovetten balettia säestävässä Dunin musiikissa – sisältää sooloviulistin (Arturo Delmoni), ja juuri tämän instrumentin ääni kuuluu baletin alkaessa. Mark Stanley (joka valaisi molemmat uudet teokset) luo punaisen aamunkoiton, johon tanssijat näyttävät heräävän. Anna Suin puvut tuovat mieleen hienostuneen ja nimettömän talonpoikaiskulttuurin, miesten saappaat ja naisten (aluksi) elävästi kukkivat hameet, joita he ojentavat tanssiessaan. Ei ole yllättävää, että nämä juhlijat kokoontuvat ensin piiriin.

Sara Mearns ja Russell Janzen Edwaard Liangin teoksessa Lineage. Kuva: Erin Baiano

Tunnelma on pirteä, toisinaan urheilullinen, miehet kuperkeikkaa ja pariskunnat hyppivät ohi. Tanssijat saattavat kyykistyä ja näyttää melkein petoeläimiltä, mutta todennäköisemmin he räjähtävät ja pyörähtävät ilmaan. Tyler Angle heiluttaa partneriaan, pitkää Maria Kowroskia, koukistamalla kätensä tämän polvien alle ja kun he lopettivat duettonsa, hän syöksyi pois lavalta nainen sylissään. Duetit nousevat esiin kiireisestä, juhlallisesta kokoontumisesta, ikään kuin kaksi ihmistä ottaisi kaivattua hetkeä olla kahdestaan. Ashley Bouder ja Peter Walker ovat nopeatempoisia ja lennokkaita, Sara Mearns ja Russell Janzen hitaampia ja hellävaraisempia hyvin mielikuvituksellisella tavalla. (Mearns on esimerkillinen siinä huomiossa, jota hän osoittaa kumppanilleen – ei vain hänelle, joka nostaa, vaan miehelle, jota hän rakastaa ja joka vastaa samalla tavalla). Indiana Woodwardin mukana on lahjakas nuori korpraali Roman Mejia.

Liangin nimi Lineage tunnustaa hänen aikaisemman kokemuksensa NYCB-tanssijana. Hän selitti podcastissa, että hänen kunnianosoituksensa Balanchinelle ilmenee siinä, että tanssijat kokoontuvat toisinaan näyttämön nurkkaan katsomaan yhtä siipeä – ehkä ei sitä siipeä, jossa mestari yleensä istui katsomassa, mutta se on kuitenkin symbolinen. Mitä hän olisi ajatellut?

George Balanchinen Sinfonia in C: n finaali (koreografia © The George Balanchine Trust). Kuva: Erin Baiano

Illan viimeinen baletti, Sinfonia C:ssä, ei ollut kuorrutus kakun päällä, vaan kaunis vuori, joka kannatti kiivetä. Vuonna 1946, kun Balanchine ensimmäisen kerran sovitti teoksen Pariisin oopperan baletille, hän antoi sille nimen Le Palais de Crystal. Vuonna 1947 sen puvustusta ja sisustusta yksinkertaistettiin, ja se sai nimensä siihen kuuluvasta sinfoniasta, jonka Georges Bizet oli säveltänyt säveltäjän ollessa 17-vuotias. Kussakin baletin neljässä osassa on yksi pääpari (yleensä keskellä) ja kaksi sivuparia (useimmiten yksi kummallakin puolella), joiden tukena on joko kuusi tai kahdeksan naista. Alkuperäinen nimi on yhä tallella sen rakenteessa: C-sinfonia on symmetrinen kuin hiottu timantti. Jos näyttämön vasemmalla puolella on kolme naista, oikealla puolella on väistämättä kolme naista. Kun tanssijat muokkaavat tilaa uudelleen, on kuin kirja avautuisi ja sulkeutuisi. Ja kun viimeisessä liikkeessä näyttämön molemmille puolille rivistyy kuin metsä naisia, valkoisiin pukeutuneita naisia on enemmän kuin tusinoittain mustiin pukeutuneita miehiä, jotka näkee ensimmäistä kertaa yhdessä lavalla. (Ei ihme, että mieleeni hiipii muisto Joutsenlammesta , vaikka Happelin tutut ovatkin tavallista kuvaa rikkoutumattomasta valkoisuudesta monimutkaisempi).

Baily Jones ja Sebastian Villarini-Velez johtavat George Balanchinen Sinfonia in C:n kolmatta osaa. Kuva: Erin Baiano

Gaalassa Megan Fairchild ja Joseph Gordon johtivat ensimmäisen osan: Allegro vivo. Baily Jones ja Sebastian Villarini-Velez johtivat kolmannen osan: Allegro Vivace. Pieni ero terminologiassa tarkoittaa, että nämä kaksi viimeistä hyppivät ja loikkivat lähes koko ajan. Erica Pereiran ja Andrew Scordaton johtaman neljännen osan nimi on myös Allegro Vivace, mutta jalkojen nopeutta tuskin huomaa, koska Balanchine on taitavasti rakentanut henkilökunnan ja monimutkaisuuden teatterillisesti.

Teresa Reichlen johtaa George Balanchinen C-sinfonian toisen osan. Kuva: M: Erin Baiano

Toinen osa, Adagio, on se, joka voi saada kyyneleet silmiin. Kuuden naisen rivi muodostuu ensimmäistä kertaa diagonaalisesti, ja siitä tulee väylä, jota pitkin toissijaiset parit (Mimi Staker ja Maxwell Read, Alston Macgill ja Jonathan Fahoury) etenevät kädet kaareutuvat naisten päiden yli. Samanlainen vinoviiva tervehtii pääparia (Teresa Reichlen ja Jared Angle), kun he astuvat sisään yhdessä kaukaisesta kulmasta. Kun Angle poseeraa Reichlenin kanssa, yksi pari kiertää heidät nopeasti ja palaa paikalleen. Kun hän tekee sen uudelleen, toinen pari tekee saman. Kun mies nostaa hänet korkealle ja matkustaa hänen kanssaan lavan poikki, yhden parin naiset tekevät käsivarsistaan korin, johon hän voi astua alas. Kun mies kantaa naista vastakkaiseen suuntaan, kaksi muuta naista tekee samoin.

Symmetria ja toistot eivät ole lainkaan tylsiä. Ne kunnioittavat perinnettä ja vastavuoroisuutta, ja Balanchine on sovittanut ne Bizet’n partituuriin niin kauniisti ja musiikillisesti, että muodollisuudesta huolimatta niistä tulee oudon liikuttavia. Samoin kuin Reichlenin kolme riippuvaa taaksepäin putoamista Anglen syliin ja viimeinen hetki, jolloin mies kääntyy hitaasti ja laskee Reichlenin vinoilevan vartalon alas, kunnes mies on toisella polvella ja Reichlen on raapustettu hänen toisen polvensa päälle. He näyttävät etsineen rakkautta yhtä paljon kuin juhlivat sitä.

Ja sitten tyylikkäästi pukeutunut yleisö söi ja tanssi, kun taas minä lähdin kotiin toisella tavalla täynnä.