In memoriam: Sally Banes (1950-2020)

Tanssihistorioitsija ja -kriitikko Sally Banes kuoli 14. kesäkuuta. Näin hänet viimeksi useita vuosia sitten Joyce-teatterin edessä. Hän istui pyörätuolissa, hymyili minulle ja puhui lempeällä äänellä sen jälkeen, kun hänen miehensä, filosofi Noël Carroll, oli hienovaraisesti maininnut nimeni hänelle. Muistutin häntä siitä, että hänen äitinsä oli tehnyt kaulakorun, joka minulla oli päälläni; hän sanoi kohteliaasti, että se sopi minulle.

Sally, joka ei tunnistanut minua, ei ollut enää se räväkkä, nopeapuheinen, nerokas, nokkela tutkija, kirjailija, kollega ja ystävä, jota olin aikoinaan opettanut, jonka kanssa olin työskennellyt ja jolta olin oppinut. Vuonna 2002, kun hän opetti Wisconsinin Madisonin yliopistossa, hän oli saanut massiivisen aivohalvauksen, joka jätti hänet Wikipedian synkkien sanojen mukaan “kognitiivisesti ja fyysisesti vakavasti vammautuneeksi”. Noëlin avulla hän ponnisteli eteenpäin, ennen kuin se kävi hänelle mahdottomaksi.

1980-luvulla, kun Banes pyrki tekemään tohtorin tutkintoa New Yorkin yliopiston performanssintutkimuksen laitoksella, hän osallistui yhdelle kurssista, jota opetin siellä. Hänen väitöskirjansa julkaistiin vuonna 1983 nimellä Democracy’s Body: Judson Dance Theater, 1962-1964. Se oli vain yksi niistä kirjoista, joita hän tuotti elämänsä aikana, ja niistä merkittävimpiä olivat Terpsichore in Sneakers: Postmoderni tanssi (1980), Writing Dancing in the Age of Postmodernism (1994) ja Dancing Women: Dancing Bodies Onstage (1998). Hän myös toimitti Dance Research Journal -lehteä vuosina 1982-1988.

Opetimme yhdessä hänen kanssaan vastaperustettua tanssin historian kurssia NYU-Tisch School of the Artsissa Second Avenuella, jaoimme jatko-opiskelijat ja opiskelijat ja syvennyimme samalla itse aiheeseen. Muistan elävästi, kuinka kiirehdin yliopiston Bobst-kirjastoon, kun Sally oli poistumassa sieltä. “Sain juuri selville, että ‘Ballet Comique de la Reine’ -teosta ei koskaan esitetty”, hän huusi ja pysäytti tuskin liikeratansa. “Ei, odota!” Huusin takaisin ja kerroin hänelle, että olin onneksi juuri törmännyt täydelliseen selontekoon vuoden 1581 maamerkistä ja sen yleisöstä. Sitten ryntäsimme pois vastakkaisiin suuntiin.

Vuosina, jolloin Sally opetti Wesleyanin yliopistossa ja sitten Cornellissa, hän ja minä pidimme työpajoja tanssikirjailijoille Lontoossa Dance Umbrellassa ja Massachusettsin Leessä Jacob’s Pillow’ssa. Matkustelimme, jaoimme tarinoita, murehdimme menetelmistämme ja oppilaistamme. Alla oleva kuva on otettu Jacob’s Pillow’ssa, ehkä vuonna 1988. Kuinka nuorilta näytimmekään. Kuinka vähän tiesimme, mitä edessä oli.